Search
Close this search box.

Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų

Neįprastos išvaizdos plekšnė – viena originaliausių žuvų. Ir nors jos išvaizda gali gąsdinti, balta mėsa, savitas skonis ir subtili tekstūra paperka išrankiausius maisto gurmanus. Plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, tačiau žuvies mėgėjai vis dažniau įtraukia ją į savo valgiaraštį, ypač šiltuoju metu, kai plekšnę patogu kepti ant grilio.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad viena iš maistine verte ypatingų žuvų – plekšnė. Joje yra daug baltymų, tačiau labai mažai riebalų ir kalorijų – 100 g plekšnės yra tik 90 kalorijų. Be to, plekšnė yra labai lengvai virškinama, todėl tinka ir tiems, kurie skundžiasi įvairiais skrandžio veiklos sutrikimais ar metantiems svorį.

„Plekšnėje daug organizmui naudingų medžiagų: vitamino B, fosforo bei magnio. O kaip kurie tyrimai rodo, kad šios žuvies vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką, ji padeda geriau veikti smegenims ir stiprina atmintį, imuninę sistemą. Plekšnė naudinga ir kaulų, dantų, nagų bei plaukų sustiprinimui“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasižymi išskirtine išvaizda

Kas liečia šios žuvies išvaizdą – iš pirmo žvilgsnio ji gali pasirodyti šiek tiek neįprasta. Mat plekšnės pasižymi apibuse simetrija. Plekšnių yra daugiau nei 40 rūšių. Ši žuvis gali užaugti nuo nedidelių iki įspūdingo dydžio žuvų, vidutinis plekšnės ilgis siekia apie 40 centimetrų. Plekšnė maitinasi mažomis dugno žuvelėmis, vėžiagyviais. Dažniausiai ji plaukioja vandens telkinio dugne ir retai iškyla į vandens paviršių.

Subtilaus skonio plekšnę, pasak maisto ekspertės, ruošti galima pačiais įvairiausiais būdais: ją galima kepti keptuvėje, orkaitėje ar kepsninėje ant žarijų. Ši žuvis taip pat puikiai tinka ir virimui ant garų arba rūkymui. Jeigu plekšnę nusprendėte virti garuose – jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.

Jeigu norite plekšnę paruošti ant žarijų ar orkaitėje – prieš kepant galima žuvį šiek tiek pamarinuoti citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje. Plekšnę taip pat galima troškinti įvairiausiuose padažuose, pavyzdžiui, grietinėlės ar daržovių. Kaip garnyrą šalia šios žuvies galima patiekti keptas ar virtas bulves, taip pat prie jos puikiai tiks ir ryžiai, kuskusas, troškintos arba žalios daržovės bei įvairios salotos.

V. Juodkazienė pasidalijo ir plekšnės receptu, kuris puikiai tiks tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui.

Kepta plekšnės filė su parmezanu ir panko trupiniais

Jums reikės:
Plekšnių filė
¼ puodelio ištirpdyto sviesto
⅔ puodelio tarkuoto parmezano sūrio
1 puodelio panko trupinių
½ šaukštelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Žiupsnelio džiovinto čiobrelio

Paruošimas:

Pirmiausiai iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Tuomet aliejumi ar kitais riebalais šiek tiek ištepkite kepimo indą. Ant paruošto kepimo indo išdėliokite plekšnių filė ir jas aptepkite lydytu sviestu. Vėliau dubenyje sumaišykite likusius kelis šaukštus lydyto sviesto su duonos trupiniais, parmezano sūriu, druska, pipirais ir čiobreliais ir gautu mišiniu apibarstykite plekšnę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru.

 

TAIP PAT SKAITYKITE