Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
  • Naujienos
  • Patarimai
  • Teorija
  • Žūklės įranga
  • Virtuvė
  • Lietuvos žuvys
Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
  • Naujienos
  • Patarimai
  • Teorija
  • Žūklės įranga
  • Virtuvė
  • Lietuvos žuvys

Renkamės žuvį: keli svarbūs dalykai

Žuvis – vienas labiausiai vertinamų ir rekomenduojamų produktų. Ji praturtina organizmą naudingomis medžiagomis bei puikiai paįvairina valgiaraštį.

Be to, tinka ne tik šventiniam stalui, bet ir kasdieniams subalansuotiems patiekalams gaminti. Nors žuvis išsiskiria savitu skoniu, skirtingos rūšies žuvys turi ir savitą poskonį.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvį?

Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė, sako, kad šviežiai žuviai keliami griežti kokybės reikalavimai, mat žuvis yra greitai gendantis produktas. Ją renkantis, dėmesį reikia atkreipti net į kelis dalykus.

Kvapas. Pasak A. Čepulis, tinkamos vartoti žuvies kvapas yra šviežias, jūriškas. Žiaunų kvapas lengvas, nestiprus, malonus. Žuvis netinkama vartoti, jei jos kvapas aitrus, kartus, amoniako ar puvimo.

Išvaizda. Kaip teigia ekspertė, šviežios žuvies kūnas turi būti ryškios, tai žuvies rūšiai būdingos spalvos, be dėmių, blizgus, žiaunų spalva nuo ryškiai raudonos iki rožinės raudonos. Žuvies kūnas elastingas, tvirtas, paspaudus pirštu, įdubimas atšoka. Žvynų danga tolygi, pavieniai žvynai gali būti nusilupę, tačiau negali būti žaizdų paviršiuje.

Atkreipkite dėmesį į galvą. Žuvis pirmiausia genda nuo galvos. Netinkamą vartojimui žuvį nustatyti galima taip pat pagal akis – šviežios žuvies akys turi būti šviesios, skaidrios, dažniausiai neįdubusios. Jeigu žuvies akys yra apniukusios, įkritusios, balkšvos, matinės – žuvis netinkama vartoti.

Šviežios žuvies laikymas. Šviežią žuvį šaldytuve, geriausia laikyti ne ilgiau nei parą. Taip pat žuvį reikėtų laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje, kuri paprastai jame yra pažymėta. Ten temperatūra yra 1–2°C. Tokiomis sąlygomis galima laikyti šviežią žuvį ne ilgiau vieną parą, jei žuvis nesupakuota, bet ne ilgiau nei galiojimo terminas. Supakuotą vakuume žuvį galima vartoti iki gamintojo nurodyto termino ant pakuotės.

Šaldyta ar sūdyta žuvis. Kaip teigia kokybės ekspertė, šaldyta žuvis gali būti laikoma ir kelis mėnesius, tačiau žuvies šaldiklyje ilgai palikti nerekomenduojama. Kuo ilgiau ji bus šaldiklyje, tuo taps sausesnė. Sūdytą žuvį, tokią kaip silkė, – galima laikyti iki +4°C temperatūroje iki savaitės, bet ne ilgiau kaip iki gamintojo nustatyto tinkamo vartoti termino.

Related Topics
  • renkamės žuvį
  • šviežia žuvis
  • žuvies paruošimas
  • žuvies patiekalai
Kiti įrašai
Ungurį primenanti juodoji kongrija: kaip išsirinkti ir tinkamai paruošti netradicinę žuvį
Skaityti

Ungurį primenanti juodoji kongrija: kaip išsirinkti ir tinkamai paruošti netradicinę žuvį

lašiša
Skaityti

Pabodo tradicinė – išbandykite azijietišką: 3 receptai su lašiša

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke
Skaityti

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke

Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai
Skaityti

Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša
Skaityti

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša

Vilkžuvė
Skaityti

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Tunas
Skaityti

Tarptautinę tuno dieną – skirtingi būdai jam paruošti: mėgaukitės žalio tuno patiekalais, kepkite kepsnius

Plekšnė
Skaityti

Norite paprastai pagaminamos vakarienės – paruoškite plekšnę: gardinkite parmezanu ar migdolais

Juodasis paltusas
Skaityti

Juodasis paltusas – greitai ir paprastai: 3 receptai lengviems pietums

NAUJIENOS

vėgelių žvejyba

Nuo gruodžio 15 d. įsigalioja draudimas žvejams mėgėjams gaudyti vėgėles

verslinė žvejyba kuršių mariose

Saugant nykstančius žuvų išteklius siūloma riboti verslinę žvejybą Kuršių mariose

žvejyba ant ledo

Žvejyba ant ledo: ką reikia žinoti žvejams?

žvejo diena

Žvejų dieną minint: kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį

Akcija „Lašiša“: Šilutės aplinkosaugininkai per kelias savaites atliko 23 reidus ir nustatė 20 pažeidimų

Akcija „Lašiša“: Šilutės aplinkosaugininkai per kelias savaites atliko 23 reidus ir nustatė 20 pažeidimų

Neršia lašišinės žuvys – nerekomenduojame plaukti nusekusiomis upėmis

Neršia lašišinės žuvys – nerekomenduojame plaukti nusekusiomis upėmis

PATARIMAI

Patarimai pradedančiajam spiningautojui

žvejybos leidimai

Mėgėjų žvejybos leidimai: kas ir kokį turi įsigyti?

Žvejyba Nemune

Žvejybos ABC. Kaip prisiviliojamos žuvys?

Ar kimba karpiai, kai paviršių jau traukia ledas?

Žvejyba Merkyje

TEORIJA

Feederių viršūnėlių diametrai milimetrais

žvejybos taisyklės

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės

Poledinės žūklės sezonas eina į pabaigą – metas pradėti žvejoti šapalus: kokios gudrybės pravers?

Vėlyvas ruduo – didelių lydekų laikas. Kaip šiuo metu pagauti aštriadantę?

Viskas apie muselinę žvejybą – muselių tipai ir jų panaudojimas

Poledinė žūklė

ŽŪKLĖS ĮRANGA

Naujas „Shimano” sprendimas – klaida ar revoliucija?

Fyderio pasirinkimas

Kaip išsirinkti dugninę meškerę?

Renkamės ritę fyderiui

Vis daugiau žvejų dėmesio sulaukia patogi ir pajudėti verčianti bemasalė avižėlė: ką pravartu žinoti?

Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
Projektai: statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt / skaitome.lt / verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt /  protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.