Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
  • Naujienos
  • Patarimai
  • Teorija
  • Žūklės įranga
  • Virtuvė
  • Lietuvos žuvys
Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
  • Naujienos
  • Patarimai
  • Teorija
  • Žūklės įranga
  • Virtuvė
  • Lietuvos žuvys

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

Žuvis – pakankamai greitai gendan, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos ir įdedame į šaldiklį arba perkame jau šaldytą. Tačiau ar žinote, kaip taisyklingai reikėtų atšildyti žuvį?

„Žuvis savo maistinėmis savybėmis yra vienas iš labiausiai vertinamų ir naudingų valgių žmogui. Specialistai rekomenduoja žuvies valgyti bent 3 kartus per savaitę. Tai lengvai virškinimas ir greitai paruošiamas maistas. Žuvis pasižymi baltymų gausa, joje taip pat galima rasti ir nemažai A ir D vitaminų, omega-3 rūgščių. Be to, žuvis yra mažai kalorijų turintis maistas“, – sako Prekybos tinklo „Iki“ gaminių kokybės vadovė Aldona Čepulis.

Pasak jos, pirkti šaldytą žuvį – nėra blogas pasirinkimas, nes ji užšaldoma labai žemoje temperatūroje, iškart po to, kai būna sugaunama, todėl beveik nepraranda vertingųjų medžiagų ir išlaiko būdingą skonį ir šviežumą. Jeigu žuvis prieš sušaldymą buvo kokybiška, sušaldymas įvyko tinkamai ir greitai, jos kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežios žuvies. Tačiau labai svarbu yra žinoti, kaip tinkamai ją atšildyti, todėl A. Čepulis dalijasi ir keliomis taisyklėmis, kuriomis reikėtų vadovautis atšildant žuvį:

Mikrobangų krosnelės – nenaudoti. Daugelis žuvį bando atšildyti kuo greičiau, mikrobangų krosnelėje, tačiau šis pasirinkimas nėra geriausias dėl to, kad drastiškai pasikeičia žuvies temperatūra. Taip žūva dalis gerųjų joje esančių medžiagų, o krosnelėje atšildoma žuvis gali ir apvirti – tai pakeičia ir skonį, ir tekstūrą.

Kambario temperatūroje – dauginasi bakterijos. Žuvies nereikėtų atšildyti ne tik mikrobangų krosnelėje, bet ir kambario temperatūroje. Anot ekspertės, nors žuvies atšildymas kambario temperatūroje nėra toks drastiškas, kaip mikrobangų krosnelėje – visgi žuvį atšildant šiuo būdu gali pasikeisti jos tekstūra, o ir bakterijos šilumoje dauginasi daug greičiau.

Šaldytuvas – tinkamas pasirinkimas. Žuvį geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio ją perkėlus į šaldytuvą, kurio temperatūra svyruoja apie 2–6°С. Taip ji atšils palaipsniui, iš lėto, todėl geriausia žuvį iš kameros ištraukti iš vakaro.

Vandenyje su ledukais – atšyla palaipsniui. Dar vienas būdas atšildyti žuvį – su visa pakuote ją pamerkti į vėsų vandenį su ledukais. Vandenį geriausia keisti kas pusvalandį, kad jis išliktų vėsus. Tokiu būdu žuvis atitirps palaipsniui ir nepatirs staigių temperatūros pokyčių. Žuvį geriausia atšildyti neišėmus iš pakuotės, nes tuomet į jos mėsą neprisunks daug vandens.

Svarbu nusausinti. Anot ekspertės, atšildžius žuvį, atsargiai išėmus ją iš pakuotės, prieš kepant dar yra geriausia nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Mat vandeniu persisunkusi žuvis nebus traški ir kepama gražiai nesikaramelizuos.

Pakartotinai neužšaldyti. Dar viena klaida, kurią kartais daro žmonės – pakartotinai ją užšaldo. A. Čepulis teigia, kad to daryti nevalia, nes taip pasikeis ne tik žuvies skonis, tekstūra, bet ji ir neteks gerųjų savo savybių bei maistinės vertės.

Related Topics
  • žuvies atšildymas
  • žuvies receptai
  • žuvis
Kiti įrašai
Ungurį primenanti juodoji kongrija: kaip išsirinkti ir tinkamai paruošti netradicinę žuvį
Skaityti

Ungurį primenanti juodoji kongrija: kaip išsirinkti ir tinkamai paruošti netradicinę žuvį

lašiša
Skaityti

Pabodo tradicinė – išbandykite azijietišką: 3 receptai su lašiša

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke
Skaityti

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke

Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai
Skaityti

Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša
Skaityti

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša

Vilkžuvė
Skaityti

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Tunas
Skaityti

Tarptautinę tuno dieną – skirtingi būdai jam paruošti: mėgaukitės žalio tuno patiekalais, kepkite kepsnius

Plekšnė
Skaityti

Norite paprastai pagaminamos vakarienės – paruoškite plekšnę: gardinkite parmezanu ar migdolais

Juodasis paltusas
Skaityti

Juodasis paltusas – greitai ir paprastai: 3 receptai lengviems pietums

NAUJIENOS

vėgelių žvejyba

Nuo gruodžio 15 d. įsigalioja draudimas žvejams mėgėjams gaudyti vėgėles

verslinė žvejyba kuršių mariose

Saugant nykstančius žuvų išteklius siūloma riboti verslinę žvejybą Kuršių mariose

žvejyba ant ledo

Žvejyba ant ledo: ką reikia žinoti žvejams?

žvejo diena

Žvejų dieną minint: kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį

Akcija „Lašiša“: Šilutės aplinkosaugininkai per kelias savaites atliko 23 reidus ir nustatė 20 pažeidimų

Akcija „Lašiša“: Šilutės aplinkosaugininkai per kelias savaites atliko 23 reidus ir nustatė 20 pažeidimų

Neršia lašišinės žuvys – nerekomenduojame plaukti nusekusiomis upėmis

Neršia lašišinės žuvys – nerekomenduojame plaukti nusekusiomis upėmis

PATARIMAI

Žvejybos ABC. Kaip prisiviliojamos žuvys?

Kuoja

Žvejus atviliojo kuojos: vieta, kur geriausiai kimba, žinoma nuo seno

Patarimai pradedančiajam spiningautojui

Kaip pasirinkti tinkamus žvejybos reikmenis?

Feederis stiprioje srovėje

Žvejyba Merkyje

TEORIJA

Stintos: kaip sugauti agurkais kvepiančią žuvį?

Kiršlys – viena gražiausių žuvų Lietuvoje: ar esate apie ją girdėję?

Margasis upėtakis: ką svarbu žinoti prasidedant jo žvejybos sezonui

Švytuoklės

žvejybos taisyklės

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės

Poledinė žūklė

ŽŪKLĖS ĮRANGA

Kaip išsirinkti dugninę meškerę?

Vis daugiau žvejų dėmesio sulaukia patogi ir pajudėti verčianti bemasalė avižėlė: ką pravartu žinoti?

Naujas „Shimano” sprendimas – klaida ar revoliucija?

Renkamės ritę fyderiui

Fyderio pasirinkimas

Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
Projektai: statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt / skaitome.lt / verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt /  protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.