Žuvis – vienas labiausiai vertinamų ir rekomenduojamų produktų. Ji praturtina organizmą naudingomis medžiagomis bei puikiai paįvairina valgiaraštį.
Be to, tinka ne tik šventiniam stalui, bet ir kasdieniams subalansuotiems patiekalams gaminti. Nors žuvis išsiskiria savitu skoniu, skirtingos rūšies žuvys turi ir savitą poskonį.
Į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvį?
Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė, sako, kad šviežiai žuviai keliami griežti kokybės reikalavimai, mat žuvis yra greitai gendantis produktas. Ją renkantis, dėmesį reikia atkreipti net į kelis dalykus.
Kvapas. Pasak A. Čepulis, tinkamos vartoti žuvies kvapas yra šviežias, jūriškas. Žiaunų kvapas lengvas, nestiprus, malonus. Žuvis netinkama vartoti, jei jos kvapas aitrus, kartus, amoniako ar puvimo.
Išvaizda. Kaip teigia ekspertė, šviežios žuvies kūnas turi būti ryškios, tai žuvies rūšiai būdingos spalvos, be dėmių, blizgus, žiaunų spalva nuo ryškiai raudonos iki rožinės raudonos. Žuvies kūnas elastingas, tvirtas, paspaudus pirštu, įdubimas atšoka. Žvynų danga tolygi, pavieniai žvynai gali būti nusilupę, tačiau negali būti žaizdų paviršiuje.
Atkreipkite dėmesį į galvą. Žuvis pirmiausia genda nuo galvos. Netinkamą vartojimui žuvį nustatyti galima taip pat pagal akis – šviežios žuvies akys turi būti šviesios, skaidrios, dažniausiai neįdubusios. Jeigu žuvies akys yra apniukusios, įkritusios, balkšvos, matinės – žuvis netinkama vartoti.
Šviežios žuvies laikymas. Šviežią žuvį šaldytuve, geriausia laikyti ne ilgiau nei parą. Taip pat žuvį reikėtų laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje, kuri paprastai jame yra pažymėta. Ten temperatūra yra 1–2°C. Tokiomis sąlygomis galima laikyti šviežią žuvį ne ilgiau vieną parą, jei žuvis nesupakuota, bet ne ilgiau nei galiojimo terminas. Supakuotą vakuume žuvį galima vartoti iki gamintojo nurodyto termino ant pakuotės.
Šaldyta ar sūdyta žuvis. Kaip teigia kokybės ekspertė, šaldyta žuvis gali būti laikoma ir kelis mėnesius, tačiau žuvies šaldiklyje ilgai palikti nerekomenduojama. Kuo ilgiau ji bus šaldiklyje, tuo taps sausesnė. Sūdytą žuvį, tokią kaip silkė, – galima laikyti iki +4°C temperatūroje iki savaitės, bet ne ilgiau kaip iki gamintojo nustatyto tinkamo vartoti termino.