Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, lašišose yra daug A ir D vitaminų, kurie žiemos metu organizmui yra ypač reikalingi. Jie stiprina nervų sistemą, sąnarius, lėtina senėjimo procesus ir reguliuoja kalcio kiekį kraujyje. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad ruošiant lašišą labai svarbu tinkamai atsirinkti prieskonius, nes tik taip galėsite mėgautis išskirtine šios žuvies skonių gama.
Mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis
Lašiša – viena populiariausių Lietuvoje valgomų žuvų, kurią lietuviai patiekia tiek ant šventinio stalo, tiek įtraukia į savo kasdienį meniu. Nors lašiša yra priskiriama riebių žuvų kategorijai, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, joje yra gausu omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų ir mineralų.
„Lašiša naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai, smegenims bei nervų sistemai, o omega-3 riebalų rūgštys, be kitų naudų, dar ir padeda gerinti atmintį. Įrodyta, kad žuvų, turtingų riebalų rūgštimis, vartojimas mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. Sveikatai naudingi riebalai, kartu su vitaminais A ir D, rūpinasi mūsų sąnariais bei nervų sistema, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje. A vitaminas taip pat sumažina akių ligų riziką. Kitos svarbios lašišos maistinės medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas“, – sako gydytoja dietologė.
Pasak dr. Editos Gavelienės, naudingiausia yra valgyti šviežią žuvį, o jei jau ją atšildome, patartina jos papildomai neužšaldyti. Tiesa, geriausia kiekvieną kartą valgyti skirtingą žuvį, nes taip gausite iš jos ne tik visapusišką naudą, bet ir paįvairinsite savo kasdienį meniu. „Žuvies rekomenduojama valgyti bent du kartus per savaitę, tad vieną kartą galima rinktis lašišą, o kitą – menkę, lydeką, tuną ar kitas žuvis. Taip bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – pažymi gydytoja dietologė.
Žuvį būtina laikyti šaldytuve
Kaip ir perkant kiekvieną produktą, parduotuvėje lašišą svarbu tinkamai atsirinkti. Ji turi skleisti vandenyno aromatą. Derėtų vengti žuvies, kuri turi labai stiprų žuvies kvapą. Tai gali reikšti, kad lašiša bus sugedusi dar prekybos centre ir jos vartoti nederėtų. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nusipirkus lašišą, svarbu ją namuose laikyti tinkamoje temperatūroje.
„Vos parvykus iš prekybos centro, lašišą privalu įdėti į šaldytuvą ir laikyti ją šalčiausioje jo vietoje. Tokiu atveju būtina ją suvartoti per 1-2 dienas. Jei visgi to padaryti nepavyksta, sandariai uždarę ją užšaldykite ir laikykite iki kelių mėnesių. Geriausia lašišos mėsą atšildyti iš šaldymo kameros perkėlus ją į šaldytuvą. Tokiu būdu žuvį įdėkite į lėkštę ir ją uždenkite, kad žuvyje nesiveistų šaldytuve esančios bakterijos. Taip lašišą laikykite iki 24 val., o po jų ruoškite iš jos įvairius patiekalus“, – siūlo specialistė.
Ruošdami lašišą naudokite mažiau prieskonių
Gaminant lašišą svarbu laikytis kelių esminių taisyklių, kurios padės ją paruošti paprasčiau ir atskleis norimus skonius. Pasak ekspertės, pirmoji iš jų – ruošiant šią žuvį nenaudoti daug skirtingų prieskonių.
„Geriausiai lašiša savo skonį atskleidžia su paprastu prieskonių mišiniu: druska, pipirais, krapais, česnaku ar alyvuogių aliejumi. Šių pagardų pasirinkimo jums turėtų užtekti norint išgauti tobulą skonį ir aromatą. Pasirinkus šiuos prieskonius žuvį iškepsite lengvai įvairiausiais būdais. Pavyzdžiui, kepant orkaitėje (190 laipsnių temperatūroje) ją troškinti tereiks 12–15 min. Tuo tarpu kepant ant gerai įkaitinto grilio, prireiks vos 4–6 minučių kiekvienai žuvies pusei. Visais atvejais reikėtų prisiminti, kad kepant lašišą jos nereikėtų perkepti, nes kitaip mėsa išsausės ir žuvis praras savo natūralų skonį“, – atkreipia dėmesį ekspertė.
Žiemos sezonui įsibėgėjus pasigaminkite šildančią lašišą, keptą sluoksniuotoje tešloje.
RECEPTAS
Lašiša, kepta sluoksniuotoje tešloje
Patiekalui reikės:
400 g šaldytų smulkintų špinatų porcijomis;
1 skiltelės česnako;
1 šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
500 g lašišos filė;
250 g greitai užšaldytos tešlos;
50 g bazilikų Pesto padažo;
1 plakto kiaušinio;
200 g pasterizuotos grietinėlės;
Baziliko vazonėlyje;
1 citrinos.
Gaminimo eiga:
- Atšildytus špinatus ir česnakus pakepinkite aliejuje apie 5 minutes, kol skystis nugaruos. Suberkite citrinos žievelę ir pagardinkite druska bei pipirais.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Lašišos file (be odos) apibarstykite druska.
- Sluoksniuotą tešlą iškočiokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Ant tešlos išdėliokite lašišos filė, užtepkite pesto ir uždenkite kepintais špinatais.
- Sluoksniuotoje tešloje įpjaustykite maždaug 0,5 cm pločio juosteles, suspauskite jų kraštus ir užlenkite ant lašišos.Aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite orkaitės viduryje apie 25-35 minutes, kol pagels.
- Pagaminkite padažą sumaišydami grietinę su smulkintu baziliku ir pagardinkite jį druska bei pipirais.
- Lašišą patiekite su padažu ir citrinos griežinėliais. Garnyrui labiausiai tiks žalios salotos ir bulvės.
Skanaus!