Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
  • Naujienos
  • Patarimai
  • Teorija
  • Žūklės įranga
  • Virtuvė
  • Lietuvos žuvys
Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
  • Naujienos
  • Patarimai
  • Teorija
  • Žūklės įranga
  • Virtuvė
  • Lietuvos žuvys

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai

Siekiant subalansuotos ir visavertės mitybos, į savo racioną būtina įtraukti žuvį. Šis  maisto produktas turtingas mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir organizmui naudingomis riebalų rūgštimis.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvis yra lengvai virškinamas, turtingas didelės biologinės vertės baltymais, produktas.

Vis dėlto, ne visa žuvis bus tokia pati vertinga – geriausia valgyti šviežią, neseniai pagautą žuvį, nes šaldyta žuvis praranda dalį savo maistinių savybių. Be to, svarbus ir jos paruošimo būdas bei laikymo namuose sąlygos.

Geriausia žuvis – ką tik pagauta

Tai, kad žuvį valgyti sveika, žino daugelis. Žuvyje, ypač riebioje, gausu omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios gaunamos tik su maistu. Nuo pakankamo šių rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip vystosi uždegiminiai procesai, kaip funkcionuoja imuninė sistema. Gydytoja E. Gavelienė pataria atkreipti dėmesį į tai, kokią žuvį renkatės – jūrinės ir gėlame vandenyje augančios žuvies maistingumas šiek tiek skiriasi.

„Jei tarpusavyje lyginsime skirtingų žuvų maistinę vertę, reikšmingų skirtumų mineralinių medžiagų, baltymų atžvilgiu nėra. Pagrindinis ir sveikatai reikšmingas skirtumas yra būtent omega-3 rūgščių kiekis – jūrinės kilmės žuvys omega-3riebalų rūgščių turi daugiau nei gėlavandenės žuvys.

Žinoma, geriausia valgyti įvairias žuvis – ir jūrines, ir gėlų vandenų. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą valgykite jau sugautą tvenkinyje ar ežere. Taip užtikrinsite, kad gaunate skirtingas medžiagas, reikalingas organizmui“, – teigia dietologė.

Anot ekspertės, žuvyje taip pat gausu mineralinių medžiagų, riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A, D ir E.

„Žuvis – gyvūninės kilmės produktas, kuriame randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų. Ją reikėtų valgyti bent dukartus per savaitę, iš viso per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – sako E. Gavelienė.

Gydytoja priduria, kad sveikatai naudingiausi žuvis yra šviežia: „Ta žuvis, kuri pagaunama Lietuvoje ir atsiduria tiesiai ant vartotojo stalo, yra pati naudingiausia sveikatai. Žuvies maistingumas mažėja tuomet, kai ji yra kelis kartus užšaldoma ir vėl atšildoma. Kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, tinkamiausia ją valgyti šviežią, ką tik pagautą.“

Ne ką mažiau svarbus ir žuvies apdorojimo, gaminimo būdas. Patariama vengti žuvies kepimo tešloje, gruzdinimo dideliame aliejaus kiekyje. Geriausia žuvį trumpai virti garuose, kepti orkaitėje aplaisčius citrinos sultimis, troškinti.

Kaip išsirinkti šviežią žuvį?

Pasak E. Gavelienės, renkantis žuvį parduotuvėje, svarbiausia įjungti savo jusles – regą, uoslę. Pirkėjams patariama atkreipti dėmesį į žuvies išvaizdą – jos akys turi būti skaidrios, vyzdžiai – juodi, žiaunos, priklausomai nuo rūšies, dažniausiai šviesiai raudonos spalvos, žvynai – struktūruoti, nepažeisti, o žuvies oda turi būti elastinga bei nesuglebusi. Žuvis neturi skleisti nemalonaus kvapo ir būti pernelyg gleivėta.

„Šviežios žuvies ir jūrų gėrybių produktus namuose reikėtų laikyti vėsiau. Geriausios temperatūros sąlygos – nuo 0 iki 2 laipsnių. Žuvies filė, priklausomai nuo gamintojo nurodytų laikymų sąlygų, gali būti laikoma ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Tokiu būdu pavyks išlaikyti produktus šviežius ir užtikrinti nepriekaištingą jų kokybę“, – pataria „Rimi“ kokybės ekspertė Aurelija Choružaja.

Kiti įrašai
Ungurį primenanti juodoji kongrija: kaip išsirinkti ir tinkamai paruošti netradicinę žuvį
Skaityti

Ungurį primenanti juodoji kongrija: kaip išsirinkti ir tinkamai paruošti netradicinę žuvį

lašiša
Skaityti

Pabodo tradicinė – išbandykite azijietišką: 3 receptai su lašiša

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke
Skaityti

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke

Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai
Skaityti

Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša
Skaityti

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša

Vilkžuvė
Skaityti

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Tunas
Skaityti

Tarptautinę tuno dieną – skirtingi būdai jam paruošti: mėgaukitės žalio tuno patiekalais, kepkite kepsnius

Plekšnė
Skaityti

Norite paprastai pagaminamos vakarienės – paruoškite plekšnę: gardinkite parmezanu ar migdolais

Juodasis paltusas
Skaityti

Juodasis paltusas – greitai ir paprastai: 3 receptai lengviems pietums

NAUJIENOS

vėgelių žvejyba

Nuo gruodžio 15 d. įsigalioja draudimas žvejams mėgėjams gaudyti vėgėles

verslinė žvejyba kuršių mariose

Saugant nykstančius žuvų išteklius siūloma riboti verslinę žvejybą Kuršių mariose

žvejyba ant ledo

Žvejyba ant ledo: ką reikia žinoti žvejams?

žvejo diena

Žvejų dieną minint: kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį

Akcija „Lašiša“: Šilutės aplinkosaugininkai per kelias savaites atliko 23 reidus ir nustatė 20 pažeidimų

Akcija „Lašiša“: Šilutės aplinkosaugininkai per kelias savaites atliko 23 reidus ir nustatė 20 pažeidimų

Neršia lašišinės žuvys – nerekomenduojame plaukti nusekusiomis upėmis

Neršia lašišinės žuvys – nerekomenduojame plaukti nusekusiomis upėmis

PATARIMAI

Žvejyba plūdine meškere

Ko reikia, kad žūklė spiningu būtų sėkminga?

žvejyba rudenį. Patarimai

Ką reikia žinoti žvejojant rudenį: žinovo patarimai

Kuoja

Žvejus atviliojo kuojos: vieta, kur geriausiai kimba, žinoma nuo seno

Spiningas pradedantiesiems

Žvejyba Merkyje

TEORIJA

Margasis upėtakis: ką svarbu žinoti prasidedant jo žvejybos sezonui

žvejybos taisyklės

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės

Viskas apie muselinę žvejybą – muselių tipai ir jų panaudojimas

Poledinė žūklė

Žiemos malonumai: kaip pagauti ešerį nuo ledo?

Feederių viršūnėlių diametrai milimetrais

ŽŪKLĖS ĮRANGA

Fyderio pasirinkimas

Vis daugiau žvejų dėmesio sulaukia patogi ir pajudėti verčianti bemasalė avižėlė: ką pravartu žinoti?

Renkamės ritę fyderiui

Kaip išsirinkti dugninę meškerę?

Naujas „Shimano” sprendimas – klaida ar revoliucija?

Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
Projektai: statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt / skaitome.lt / verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt /  protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.