Juodasis paltusas – greitai ir paprastai: 3 receptai lengviems pietums

Juodasis paltusas

Originalaus pavadinimo ir išvaizdos juodasis paltusas iš pirmo žvilgsnio atrodo sudėtingai paruošiamas, tačiau iš tiesų viskas priešingai – šią žuvį ne tik nesudėtinga pagaminti, bet ir paprasta derinti su pačiais įvairiausiais ingredientais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įmantresnė žuvis ir jūros gėrybės dažnai atsiranda ant kasdienio pirkėjų stalo, tačiau šios kategorijos produktų pardavimai ženkliai išauga prieš šventes.

Paprastai paruošiamas

„Siekdami patenkinti pirkėjų poreikius, nuolat siūlome platų žuvies pasirinkimą ir šios kategorijos produktų paklausa nuosekliai auga, o ypač prieš šventes, kai daugiau eksperimentuojama virtuvėje. Pastebime, kad pirkėjų krepšeliuose atsiduria įmantresnės žuvys: plekšnės, šamas ar juodasis paltusas, kurį šiltuoju metų laiku puikiai tinka kepti ir kepsninėje“, – teigia V. Budrienė. 

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad juodojo paltuso skonis turėtų patikti visiems žuvies mėgėjams. Pasak jos, tai yra balta, lengvos ir minkštos tekstūros, šiek tiek saldaus skonio žuvis, o tinkamai paruošta – ji tiesiog tirpsta burnoje. 

„Ruošiant šią žuvį keptuvėje pirmiausiai reikėtų į ją įpilti kelis šaukštus aliejus ir įkaitinti iki vidutinio karštumo. Galiausiai į keptuvę įdėti paltusą ir pakepti apie 5–7 minutes. Tuomet jį apversti, į keptuvę įdėti kelis šaukštelius sviesto ir dar apie 5–7 minutes pakepti. Kepant juodąjį paltusą orkaitėje pirmiausia žuvį reikėtų patepti aliejumi, vėliau įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių ir kepti apie 15–25 minutes, priklausomai nuo žuvies dydžio ir storio. Viduryje kepimo paltusą galima dar kartą pašlakstyti aliejumi arba patepti sviestu“, – pasakoja V. Budrienė. 

Kaip sako „Iki“ atstovė, kepant kepsninėje vertėtų ne tik juodąjį paltusą, bet ir groteles ištepti aliejumi – taip kepant žuvis neprilips. Vidutinio dydžio žuvis ant vidutiniškai įkaitintų grotelių turėtų iškepti vos per 10–20 minučių.

Su kuo valgyti?

Norint praturtinti paltuso skonį, pasak V. Juodkazienės, jį galima patiekti su citrininiu sviesto padažu. Sviestą ant nedidelės ugnies reikia paprasčiausiai ištirpdyti puode, tuomet įspausti citrinos sulčių, pridėti susmulkintų mėgstamų žolelių: krapų, čiobrelių, rozmarinų, petražolių. Jeigu mėgstate stipresnio skonio padažus – galite pridėti smulkinto česnako. Galiausiai gautą padažą galima užpilti ant keptuvėje ar orkaitėje kepamos žuvies.

„Kalbant apie įvairiausius garnyrus – be tradicinių bulvių, agurkų ir pomidorų salotų, prie paltuso ar kitos baltosios žuvies galima derinti pankolius. Prie žuvies puikiai tinka tiek žalias, tiek keptas pankolis. Jis puikiai dera su paprasčiausiais plonai supjaustytais svogūnais, balzaminiu actu. Jeigu norite keptų pankolių – geriausia juos supjaustyti išilgai ir šiek tiek pakepti svieste“, – siūlo „Iki“ atstovė. 

Jeigu bulvių garnyras kiek pabodo, galima pasigaminti glazūruotų morkų, kurios taip pat puikiai dera su balta žuvimi. O kad būtų pikantiškiau, jas galima pagardinti imbieru. Pirmiausia skiltelėmis supjaustytas morkas reikėtų apvirti vandenyje. Tuomet keptuvėje ištirpdyti sviestą, įpilti šiek tiek cukraus, smulkinto imbiero, česnako ir morkas šiek tiek apkepti, kol jos įgaus auksinę spalvą.

Jeigu mėgstate gaivius garnyrus, galite pasigaminti įmantresnių, tačiau lengvai pagaminamų salotų – prie juodojo paltuso puikiai dera saliero šaknies ir obuolių salotos. Joms pagaminti tereikia susmulkinti salierus bei obuolius, pagardinti smulkintomis petražolėmis, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, citrinos sultimis, jeigu mėgstate saldžiau – į padažą galite įmaišyti medaus. 

„Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais paprastais receptais su juoduoju paltusu. 

Svieste keptas juodasis paltusas su šparaginėmis pupelėmis

Jums reikės:

4 gabaliukų juodojo paltuso

Dubens šparaginių pupelių

Kelių šaukštų sviesto

Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Žiupsnelio rūkytos paprikos miltelių

Žiupsnelio druskos

Svogūnų laiškų

Saujos supjaustytų alyvuogių

Šlakelio citrinos sulčių

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 165 laipsnių. Supjaustykite šparagines pupeles. Ištirpdykite sviestą nedideliame puodelyje, sudėkite rūkytos paprikos miltelius, išmaišykite ir viską atidėkite į šalį. Žuvį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Viską sudėkite ant paruoštos kepimo skardos. Aplink žuvį sudėkite šparagines pupeles. Ant žuvies ir daržovių supilkite paruoštą sviestą. Viską gerai išmaišykite ir kepkite viską apie 15–25 minutes. Galiausiai supjaustykite alyvuoges, svogūnų laiškus ir sumaišykite su citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Žuvį su šparagais patiekite su gautu pagardu. Prie šio patiekalo ypatingai tinka ir paprasčiausiai išvirtos, druska pagardintos bulvės. 

Juodasis paltusas su kaparėliais ir petražolėmis

Jums reikės:

1 puodelio baltųjų ryžių

Juodojo paltuso gabalėlių

1 saujos kaparėlių

Saujos šviežių petražolių

1 citrinos

1 česnako skiltelės

¼ puodelio sultinio

1 saujos miltų

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

4 šaukštų sviesto

Pagaminimas:

Pirmiausiai puode užvirkite šiek tiek pasūdytą vandenį ir išvirkite ryžius. Tuomet ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite šlakelį aliejaus ir kepimui pasiruoškite juodąjį paltusą – supjaustykite porcijos dydžio gabalėliais ir nulupkite jų odeles. Tuomet abi gabalėlių puses pasūdykite, papipirinkite ir apvoliokite miltuose. Paruoštus gabaliukus iš abiejų pusių apkepkite aliejuje, kol gražiai apskrus. Tuomet iš keptuvės išimkite žuvį ir sudėkite kaparėlius, smulkintą česnaką – viską maišydami kelias minutes pakepkite. Į keptuvę supilkite sultinį, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių, įdėkite gabalėlį sviesto ir smulkiai supjaustytas petražoles. Į šį padažą įdėkite žuvies gabaliukus ir apie minutę dar juos patroškinkite. Galiausiai į lėkštę dėkite išvirusius ryžius, juodąjį paltusą ir viską gausiai apliekite padažu. Jeigu norisi gaiviau – pagardinti galite šviežiomis, su citrinos sultimis sumaišytomis petražolėmis.

Ant grotelių keptas juodasis paltusas su baklažanais ir pomidorais

Jums reikės:

Kelių juodojo paltuso gabalėlių

Česnako skiltelės

Svogūno

Šviežių baziliko lapelių

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Baklažano

Kelių kekių vyšninių pomidoriukų

Citrinos

Pagaminimas:

Susmulkinkite česnako skiltelę, žiedais supjaustykite svogūnus. Juodojo paltuso gabalėlius sudėkite ant folijos lakšto, ant viršaus suberkite svogūnus, česnaką ir bazilikų lapelius. Paskaninkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Gerai užsukite foliją ir dėkite ant grotelių. Kepkite maždaug 20 minučių. Ant grotelių išdėliokite stambiai supjaustytą baklažaną ir vyšninių pomidorų kekeles. Iškepusią žuvį išvyniokite iš folijos ir dar kelias minutes palikite ant grotelių, kad apskrustų. Patiekite su keptomis daržovėmis ir šlakeliu šviežiai spaustų citrinos sulčių. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE