Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
  • Naujienos
  • Patarimai
  • Teorija
  • Žūklės įranga
  • Virtuvė
  • Lietuvos žuvys
Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
  • Naujienos
  • Patarimai
  • Teorija
  • Žūklės įranga
  • Virtuvė
  • Lietuvos žuvys

Lietuviai žuvį valgo retai, nesiryžta ir naujiems išbandymams

Lietuvos gyventojai nėra itin dideli žuvies mėgėjai – mūsų šalis pagal žuvies ir jūrinių produktų suvartojimą užima 18 vietą iš 28 Europos Sąjungos (ES) valstybių, rodo ES žvejybos ir akvakultūros produktų rinkų stebėsenos centro (EUMOFA) duomenys. Gydytojų dietologų teigimu, šalies gyventojų valgiaraščiuose žuvis atsiranda itin retai, o ir skirtingų rūšių žmonės ragauti nelinkę – dažniausiai jie lieka ištikimi lašišai.

EUMOFA duomenimis, ES daugiausiai suvartojama tuno (didžioji dalis – konservuoto), lašišos, menkės ir silkės.

Populiariausios – lašišinės žuvys

Pasak gydytojo dietologo Edvardo Grišino, Lietuvos gyventojai taip pat dažniausiai renkasi vieną iš ES populiariausių žuvų – lašišą.

„Paklausęs žmonių, kokią žuvį jie valgo, dažniausiai išgirstu įvardijant būtent lašišą, kiek rečiau – upėtakį, kai kurie dar valgo karpį ar silkę, o kitos žuvys tiesiog pamirštamos. To neturėtų būti, nes visose žuvyse yra skirtingas maistinių medžiagų kiekis, be to, skiriasi jų skonis, tad valgant skirtingas rūšis, žuvis taip greitai neatsibosta ir galima pamažu suformuoti įprotį ją valgyti“, – teigia jis.

Klaipėdos rajone esančios žuvininkystės bendrovės „Noras LT“, kurioje auginamos ganėtinai retos žuvys – alpinės šalvys, direktoriaus Sigito Vaitkevičiaus teigimu, šalies gyventojai iš tiesų itin mėgsta lašišines žuvis. Alpinė šalvis taip pat priklauso lašišinių šeimai, tačiau jos skonis yra subtilesnis nei atlantinės lašišos ar upėtakio.

„Alpinės šalvys pasižymi tokiomis pačiomis savybėmis, kaip ir tautiečių itin pamėgtos lašišos: jas lengva pagaminti, jų malonus skonis, jos turi naudingų organizmui medžiagų: amino rūgščių, omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, vitamino D ir seleno.

Išoriškai šios žuvys taip pat kiek primena lašišą ar upėtakį, tik jų dydis yra iki 2,5 kg, kai atlantinės lašišos gali sverti iki 8 kg. Be to, alpinė šalvis neturi žvynų“, – pasakoja S. Vaitkevičius.

Per dieną – 150 gramų žuvies

Per metus vienas Lietuvos gyventojas suvalgo beveik 14 kg žuvies ir jūros gėrybių. Palyginimui – vienas pirmoje vietoje esančios Maltos gyventojas per metus suvalgo apie 86 kg, o paskutinėje vietoje atsidūrusios Čekijos gyventojas – vos 5-6 kg žuvies.

E. Grišinas sako, kad žuvies reikėtų valgyti bent 2 kartus per savaitę ir geriau riebios, nes joje yra daugiausiai žmogui naudingų omega-3 riebalų rūgščių, dėl kurių žuvys labiausiai ir vertinamos.

„Per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 150 g riebesnės žuvies. Tai nėra daug – delno dydžio gabaliukas, tačiau tiek užtenka, kad gautume reikalingą kiekį „gerųjų“ riebalų rūgščių. Be to, žuvis, kaip ir mėsa, yra puikus baltymų šaltinis. Kartais žuvį valgyti net naudingiau nei raudoną mėsą, nes baltymų kiekis panašus, o organizmas papildomai dar gauna naudingų omega-3 riebalų rūgščių.

Riebias žuvis patarčiau derinti su šviežiomis įvairiaspalvėmis daržovėmis, taip aprūpinant organizmą būtinais antioksidantais ir pagerinant daržovėse esančių riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimą“, – aiškina gydytojas dietologas.

Daugiausiai omega-3 riebalų rūgščių yra riebiose jūrinėse žuvyse: lašišose, silkėje, otuose, sardinėse ir kitose, taip pat karpiuose bei lynuose.

Žuvis nepelnytai apipinta mitais

Tai, kad Lietuvos gyventojai žuvies valgo nepakankamai, gydytojas dietologas linkęs sieti su tuo, kad mūsų krašte labiau mėgstama mėsa, taip pat su ne itin didele žuvų pasiūla rinkoje ir tam tikrais mitais.

„Dažnai žmonės vengia valgyti žuvį manydami, kad ji labiau pakenks nei padės. Manoma, kad visos žuvys dėl vandenynų taršos yra toksiškos, prikaupusios sunkiųjų metalų ir mikroplastiko. Vis dėlto nenorėčiau absoliučiai su tuo sutikti, o abejojantiems rekomenduočiau rinktis kokybiškesnę, žinomų tiekėjų tiekiamą žuvį.

Kitas variantas yra rinktis ekologiškai užaugintas žuvis iš vietinių žuvininkystės ūkių: karpius, plačiakakčius, šamus, alpines šalvis. Pastarosios, kai kurių šaltinių duomenimis, yra natūralesnės už prekybos centruose parduodamas lašišas, turtingesnės omega-3 riebalų rūgščių bei turi mažiau metalų, pvz., gyvsidabrio“, – sako E. Grišinas.

Kiti įrašai
Ungurį primenanti juodoji kongrija: kaip išsirinkti ir tinkamai paruošti netradicinę žuvį
Skaityti

Ungurį primenanti juodoji kongrija: kaip išsirinkti ir tinkamai paruošti netradicinę žuvį

lašiša
Skaityti

Pabodo tradicinė – išbandykite azijietišką: 3 receptai su lašiša

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke
Skaityti

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke

Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai
Skaityti

Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša
Skaityti

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša

Vilkžuvė
Skaityti

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Tunas
Skaityti

Tarptautinę tuno dieną – skirtingi būdai jam paruošti: mėgaukitės žalio tuno patiekalais, kepkite kepsnius

Plekšnė
Skaityti

Norite paprastai pagaminamos vakarienės – paruoškite plekšnę: gardinkite parmezanu ar migdolais

Juodasis paltusas
Skaityti

Juodasis paltusas – greitai ir paprastai: 3 receptai lengviems pietums

NAUJIENOS

vėgelių žvejyba

Nuo gruodžio 15 d. įsigalioja draudimas žvejams mėgėjams gaudyti vėgėles

verslinė žvejyba kuršių mariose

Saugant nykstančius žuvų išteklius siūloma riboti verslinę žvejybą Kuršių mariose

žvejyba ant ledo

Žvejyba ant ledo: ką reikia žinoti žvejams?

žvejo diena

Žvejų dieną minint: kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį

Akcija „Lašiša“: Šilutės aplinkosaugininkai per kelias savaites atliko 23 reidus ir nustatė 20 pažeidimų

Akcija „Lašiša“: Šilutės aplinkosaugininkai per kelias savaites atliko 23 reidus ir nustatė 20 pažeidimų

Neršia lašišinės žuvys – nerekomenduojame plaukti nusekusiomis upėmis

Neršia lašišinės žuvys – nerekomenduojame plaukti nusekusiomis upėmis

PATARIMAI

Kuoja

Žvejus atviliojo kuojos: vieta, kur geriausiai kimba, žinoma nuo seno

žvejybos leidimai

Mėgėjų žvejybos leidimai: kas ir kokį turi įsigyti?

Ko reikia, kad žūklė spiningu būtų sėkminga?

Kaip pasirinkti tinkamus žvejybos reikmenis?

Žvejyba Merkyje

Ar kimba karpiai, kai paviršių jau traukia ledas?

TEORIJA

Feederių viršūnėlių diametrai milimetrais

Poledinė žūklė

Švytuoklės

Seliavos – giliųjų ežerų lobis: kaip pagauti šią paslaptingą žuvį?

Stintos: kaip sugauti agurkais kvepiančią žuvį?

Kaip matuoti ir sverti žuvį?

ŽŪKLĖS ĮRANGA

Kaip išsirinkti dugninę meškerę?

Renkamės ritę fyderiui

Fyderio pasirinkimas

Vis daugiau žvejų dėmesio sulaukia patogi ir pajudėti verčianti bemasalė avižėlė: ką pravartu žinoti?

Naujas „Shimano” sprendimas – klaida ar revoliucija?

Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
Projektai: statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt / skaitome.lt / verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt /  protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.