Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
  • Naujienos
  • Patarimai
  • Teorija
  • Žūklės įranga
  • Virtuvė
  • Lietuvos žuvys
Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
  • Naujienos
  • Patarimai
  • Teorija
  • Žūklės įranga
  • Virtuvė
  • Lietuvos žuvys

Kūčioms artėjant: patarimai, kaip atitirpinti šaldytą žuvį ir jūros gėrybes

Žuvis – vienas tų produktų, be kurio neįsivaizduojamas žiemos švenčių stalas. O ypač per Kūčias ji tampa tikra vakaro žvaigžde. Vis dėlto, nors esame gana konservatyvūs valgytojai, vis labiau linkstame į kulinarinius eksperimentus. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjai Kūčioms renkasi daug tradicinės žuvies, tačiau pastaruoju metu ieško įmantresnių skonių, todėl Kūčių stalą puošia ir krevetės ar midijos.

Šaldyta žuvis – nenusileidžia kokybe

„Pastebime, kad pirkėjai šįmet šventėms ruošiasi iš anksto: ne tik ieško įvairiausių kalėdinių dekoracijų, bet ir planuoja meniu. Savo ruožtu esame paruošę pačių įvairiausių šventinių prekių pasirinkimą: nuo girliandų ir vainikų iki įvairiausios rūšies žuvies bei jūros gėrybių. Jų pardavimai šventiniu laikotarpiu išauga vidutiniškai 30 proc.“, – sako V. Budrienė.

Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad norinti paruošti stulbinamą žuvies patiekalą – ją galima naudoti ne tik šviežią, bet ir šaldytą.

„Žuvis užšaldoma labai žemoje temperatūroje, iškart po to, kai būna sugaunama, todėl beveik nepraranda vertingųjų medžiagų ir išlaiko būdingą skonį bei šviežumą. Jeigu žuvis prieš sušaldymą buvo kokybiška, sušaldymas įvyko tinkamai ir greitai, jos kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežios žuvies“, – sako kokybės ekspertė.

Kaip atšildyti žuvį?

Visgi, A. Čepulis teigia, kad žuvies kokybę lems ne tik tinkamas jos šaldymas, bet ir atitirpinimas. Geriausi žuvies atšildymo būdai tėra vos du: patariama žuvį atšildyti šaldytuve arba vandenyje su ledukais.

„Žuvį geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio ją perkėlus į šaldytuvą, kurio temperatūra svyruoja apie 2–6°С. Taip ji atšils palaipsniui, iš lėto, todėl geriausia ją iš kameros ištraukti iš vakaro. Dar vienas būdas atšildyti žuvį – su visa pakuote pamerkti į vėsų vandenį su ledukais. Vandenį geriausia keisti kas pusvalandį, kad jis išliktų vėsus. Tokiu būdu žuvis atitirps palaipsniui ir nepatirs staigių temperatūros pokyčių“, – sako ekspertė.

Atšildžius ir atsargiai išėmus iš pakuotės, prieš kepant žuvį dar yra geriausia nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Mat vandeniu persisunkusi žuvis nebus traški ir kepama gražiai neapskrus, bus vandeninga.

Pasak A. Čepulis, lygiai tos pačios taisyklės galioja ir atšildant jūros gėrybes. Šaldytas jūros gėrybes reikėtų sudėti į švarų indą ir dėti į šaldytuvą. Jeigu jos nėra supakuotos, indo nepamirškite uždengti maistine plėvele, kad jūros gėrybės ar žuvis neprisigertų kitų maisto produktų esančių šaldytuve kvapo. Jeigu gėrybes bandysite atšildyti vandenyje su ledukais – iš pakuotės jų ištraukti taip pat nereikėtų.

Ko geriau nedaryti?

Kartais skubama greičiau gaminti žuvį ar jūros gėrybes ir griebiamasi greitesnių jos atšildymo būdu. Tačiau A. Čepulis teigia, kad netinkamai atšildytoje žuvyje atsiranda bakterijų, kurios gali lemti apsinuodijimą maistu, todėl žuvies atšildyti nepatartina nei mikrobangų krosnelėje, nei kambario temperatūroje.

„Žuvies atšildymas mikrobangų krosnelėje staigiai pakeičia jos temperatūrą. Taip žūva dalis gerųjų medžiagų, o krosnelėje atšildoma žuvis gali ir apvirti – tai pakeičia ir skonį, ir tekstūrą. O tokius produktus atšildant kambario temperatūroje taip pat gali greičiau daugintis bakterijos, todėl tokių atšildymo būdų geriausia vengti“, – sako A. Čepulis.

Kiti įrašai
Ungurį primenanti juodoji kongrija: kaip išsirinkti ir tinkamai paruošti netradicinę žuvį
Skaityti

Ungurį primenanti juodoji kongrija: kaip išsirinkti ir tinkamai paruošti netradicinę žuvį

lašiša
Skaityti

Pabodo tradicinė – išbandykite azijietišką: 3 receptai su lašiša

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke
Skaityti

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke

Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai
Skaityti

Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša
Skaityti

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša

Vilkžuvė
Skaityti

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Tunas
Skaityti

Tarptautinę tuno dieną – skirtingi būdai jam paruošti: mėgaukitės žalio tuno patiekalais, kepkite kepsnius

Plekšnė
Skaityti

Norite paprastai pagaminamos vakarienės – paruoškite plekšnę: gardinkite parmezanu ar migdolais

Juodasis paltusas
Skaityti

Juodasis paltusas – greitai ir paprastai: 3 receptai lengviems pietums

NAUJIENOS

vėgelių žvejyba

Nuo gruodžio 15 d. įsigalioja draudimas žvejams mėgėjams gaudyti vėgėles

verslinė žvejyba kuršių mariose

Saugant nykstančius žuvų išteklius siūloma riboti verslinę žvejybą Kuršių mariose

žvejyba ant ledo

Žvejyba ant ledo: ką reikia žinoti žvejams?

žvejo diena

Žvejų dieną minint: kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį

Akcija „Lašiša“: Šilutės aplinkosaugininkai per kelias savaites atliko 23 reidus ir nustatė 20 pažeidimų

Akcija „Lašiša“: Šilutės aplinkosaugininkai per kelias savaites atliko 23 reidus ir nustatė 20 pažeidimų

Neršia lašišinės žuvys – nerekomenduojame plaukti nusekusiomis upėmis

Neršia lašišinės žuvys – nerekomenduojame plaukti nusekusiomis upėmis

PATARIMAI

Telefonas žvejyboje

Į žvejybą pasiimkite ir telefoną: kokie išmanūs įrankiai padės pagauti rekordinį laimikį?

Feederis stiprioje srovėje

Žvejyba plūdine meškere

Ar kimba karpiai, kai paviršių jau traukia ledas?

Žvejyba Nemune

žvejyba rudienį

Žvejyba rudenį: ką reikia žinoti žvejams mėgėjams?

TEORIJA

Kiršlys – viena gražiausių žuvų Lietuvoje: ar esate apie ją girdėję?

Kaip matuoti ir sverti žuvį?

Feederių viršūnėlių diametrai milimetrais

Vėlyvas ruduo – didelių lydekų laikas. Kaip šiuo metu pagauti aštriadantę?

Viskas apie muselinę žvejybą – muselių tipai ir jų panaudojimas

žvejybos taisyklės

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės

ŽŪKLĖS ĮRANGA

Vis daugiau žvejų dėmesio sulaukia patogi ir pajudėti verčianti bemasalė avižėlė: ką pravartu žinoti?

Naujas „Shimano” sprendimas – klaida ar revoliucija?

Renkamės ritę fyderiui

Fyderio pasirinkimas

Kaip išsirinkti dugninę meškerę?

Žvejosapnas.lt Žvejosapnas.lt
Projektai: statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt / skaitome.lt / verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt /  protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.